Pages

Friday, 11 May 2012

Medan Chicken Soup ( Soto Ayam Medan)






There are as many "sotos" as there are regions in Indonesia! This comforting, flavourful, gingery, curried chicken broth made with fresh turmeric, spiked with chili and lemon juice, served with vermicelli noodles or "lontong" ( rice cakes ) is literally hot favourite around the country. The Medan Soto is richer than the others thanks to the addition of coconut milk! The flavour is further enhanced if made a day ahead.



Ingredients :

    1    kg       Chicken ( portioned)
    1    kg       Ayam (dipotong 4)
    1    tbsp     Cumin
    1    sdm     Jintan
    1    tbsp     Corriander
    1    sdm     Ketumbar
    8               Shallots
    8               Bawang Merah
    3    clv      Garlic
    3    siung   Bawang Putih
    1               Candle nut, (can be replaced with macadamia nuts or just add more of coconut 
                     milk)
    1    butir    Kemiri (dapat diganti dengan macadamia, atau tambahkan santan)
  1/2              Nutmeg
  1/2   butir    Pala
    2    cm      Ginger
    2    cm      Jahe
    2    cm      Galangal ( bruised )
    2    cm      Lengkuas, memarkan
    1    cm      Fresh Turmeric
    1    cm      Kunyit
    1    stalk    Lemon grass ( bruised )
    1    tki       Sereh, memarkan
    2               Daun salam ( or bay leaves )
    2    lbr       Daun salam, dapat diganti dengan bay leaves
    4               Kaffir lime leaves
    4    lbr       Daun jeruk purut
    3               Cloves
    3    btr       Cengkeh
    1               Tomato ( diced )
    1    bh       Tomat, potong dadu
    3    L         Chicken stock ( or water ), you can add or reduce the water, depending on the 
                      desired consistency.
    3    L         Kaldu ayam (atau air), air dapat ditambah atau dikurangi tergantung kekentalan yang 
                     kita inginkan
 250   ml       Thick coconut milk
 250   ml       Santan kental
 Enough oil for sauteing
 Minyak goreng secukupnya untuk menumis bumbu
Salt to taste
Garam secukupnya

For Garnish

Celery leaves, slice thinly (Indonesian celery is thinner and more pungent than the European one)
Daun sop, rajang halus 
Spring onion, cut 1/2 cm
Daun bawang, potong 1/2 cm
Onion flakes  (see the next posting)
Bawang goreng (lihat posing berikutnya)


For Condiments
Pelengkap

Bean sprout (blanched)
Kecambah, dicelur air panas
Vermicelli ( blanched )
So'un rendam air panas
Boiled egg, halved or quartered
Telur rebus, dibelah dua atau empat
Emping melinjo ( Crisp made of fruit, Gnetum gnemon)
Emping melinjo
Perkedel (potato cake, see the next posting too)
Perkedel
Soy chili Sauce
Sambal kecap
Wedges of lime
Jeruk nipis



Method :
  • Bring to boil the chicken in water or chicken stock, leave it to simmer, mean while...
  • Rebus ayam dalam kaldu ayam atau air, terus masak dengan api kecil, sementara itu...
  • Put in a blender : cumin, shallots, garlic, candlenut, corriander, nutmeg and ginger and blend into a paste
  • Giling atau blender : jintan, bwg merah, bwg putih, kemiri, ketumbar, pala dan jahe sampai halus.
  • Saute the paste, add kaffir lime leaves, galangal, cloves, daun salam and lemon grass till fragrant and pour into the chicken stock.
  • Tumis bumbu, masukkan daun jeruk, lengkuas, cengkeh, daun salam dan sereh sampai harum atau masak dan masukkan ke dalam rebusan ayam.
  • Continue to simmer the stock for a few minutes.  Add diced tomato to the stock.
  • Lanjutkan merebus dengan api kecil selama beberapa menit. Masukkan tomat.  
  • Remove the chicken from the stock. Drain. Season with salt and pepper. Fry till golden. Leave to cool. Shred.
  • Ambil ayam dari kaldu. Tiriskan. Bumbu dengan garam dan merica. Goreng sampai warna keemasan. Biarkan dingin. Disuwir
  • Add the coconut milk and continue to stir for another 15 minutes while the stock simmers. Taste for salt.
  • Masukkan santan dan aduk sekali-sekali selama 15 menit dengan api kecil. Rasakan garam.

To serve :
Penyajian
  • In an individual bowl place 1 tbs vermicelli top with 1 tbs bean sprout and  shredded chicken.
  • Masukkan dalam mangkok kecil, 1 sdm so'un, diatasnya letakkan kecambah dan ayam suwir
  • Pour in the soup, garnish with spring onion, Onion flakes and celery leaves
  • Tuang dengan kuah soto, untuk pelengkap masukkan daun bawang, daun sop dan bawang goreng
  • Serve with all the condiments.
  • Sajikan dengan perkedel, sambal dan emping melinjo

You will find everyone coming back for more and more bowl fulls!


  r

8 comments:

  1. saya sering berkunjung di blog-blog, postingan ini sangat menarik serta enak dibaca tentang medan chicken soup soto ayam medan.... saya berharap bisa berkunjung lagi

    ReplyDelete
  2. Terima kasih telah berkunjung di blog ini, mungkin yang membuat blog ini menarik, karena semua (hampir semua) resep yang diposting disini, dimasak di dapur saya dan sudah dicoba beberapa kali supaya rasanya benar2 enak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. You are the best. I love your blog too. Really appreciate. Almost every single day keep looking your recipe.

      Delete
  3. thanks mbak Luluk ..saya suka blog anda , menarik untuk di coba di dapur

    ReplyDelete
  4. Terima kasih telah menyempatkan diri mengunjungi blog ini....., coba saja resepnya saran dan request ditunggu.

    ReplyDelete
  5. suka dengan resep- resepnya, izinin lihat resepnya utk belajar masak, makasih ^_^

    ReplyDelete
  6. Monggo mbak / bu..., dipersilahkan.....

    ReplyDelete
  7. wah bagus bgt blog ini. dari sekian byk blog yg aku baca, ini yg pas dgn selera lidah medan. Cari Uyen, ketupas ketan, tauco mdn smua ada. Ayo tambah lg resepna sis. Thanks ya udah bagi2 resepnya.

    ReplyDelete