Pages

Monday, 21 January 2013

Old Fashion Fried Rice ( Nasi goreng kampung )



We eat "nasi goreng" fried rice any time of the day, breakfast, lunch and dinner. Restaurants will make their own version of nasi goreng as it is very versatile, the creation of nasi goreng is limitless. You can use vegetable or seafood for mixture but the paste to make it is almost the same, consist of shallots, garlic and chilli. But this particular recipe, I think is the oldest and the most basic one.
The condiment usually is plain omelette and salted fish....really is what you fancy.

Tidak perlu dijelaskan detailnya....yang pasti hampir semua orang menyukai nasi goreng. Nasi goreng dihidangkan kapan saja pagi, siang atau malam. Tapi dulu-dulunya, dikampungku (Malang) nasi goreng dibuat pagi hari untuk sarapan, sekalian menghangatkan nasi lebihan kemarin malam. Tapi sekarang banyak variasi yang kita buat sehingga menarik dan sesuai disantap kapan saja. 

Saya membuat post nasi goreng kampung ini ( saya percaya hampir semua pembaca dapat membuatnya sendiri), sambil mengingatkan betapa nasi yang sederhana ini sebenarnya sangat lezat dimakan. Saya suka rasa pedasnya. Mari kita masak nasi goreng....

Ingredients / bahan yang dibutuhkan

2 bowls of cook rice (for two portions)
   mangkok nasi masak

2-3 tbsp cooking oil
   sdm minyak goreng

The paste / bumbu halus

6 shallots
   bawang merah

2 cloves garlic
   siung bawang putih

10 green eye bird chili (this recipe is hot, even for my standard
   cabai rawit hijau (silahkan kalau mau mengganti dengan merah)

1 tsp shrimp paste
   sdt terasi

salt to taste
Garam secukupnya

Method  / cara memasak

Sautee the paste till fragrant and ready
Tumis bumbu hingga harum dan masak.

Put the rice in and stir well until the paste is incorporated with the rice.
Masukkan nasi dan aduk rata, sampai semua bumbu menyatu dengan nasi

Taste the salt.....now it is ready to serve the condiment of your choice.
Rasakan garam..., nah...sekarang sudah bisa dihidangkan dengan lauk pilihan anda.


No comments:

Post a Comment