Pages

Tuesday, 15 May 2012

Tumis Bunga Pepaya (Male Pepaya Flower Stir Fry)






This  dish is really a North Sulawesi cuisine, 4 or 5 years ago it got popular in Medan, and of course being in Medan we add on Teri Medan instead of  cakalang (smoke tuna). 

Ingredient
Bahan

600   gr     Male pepaya flower
                 Bunga pepaya yang telah disiangi
100   gr     Medan baby anchovy, washed and drained (replace with shrimp or tin tuna is just as    good)
                 Teri Medan, cuci tiriskan (dapat diganti dengan udang atau tuna kalengan)
100   gr    Pea aubergine (omit if it is not available)
                Cepokak, digoreng sebentar supaya tidak langu
  30   gr    Green chili, slice thinly     
                Cabe Hijau, dirajang miring
    1   bh   Tomato, peeled and diced
                Tomat, kupas kulit, potong dadu
    1   tsp   Sugar 
                Gula
    4         Asam Potong, replace with guava leaves, this is just to reduce the bitterness of  pepaya flower
               keping Asam potong
1/2  cup  Water
               Air
Salt to taste
Garam secukupnya
Enough oil for sauteing
Minyak untuk menggoreng dan menumis
    
Pounded ingredients
Bumbu yang dihaluskan

100   gr       shallots 
                    Bawang merah
    4   clv      Garlic
                    Bawang putih
  60   gr       Red Chili ( take 2, slice thinly) 
                   Cabe merah (ambil 2 biji untuk dirajang)
  15   gr       Eyebird Chili   
                   Cabe rawit

Method 
Cara memasak



  • Wash thoroughly the pepaya flower. Boil for 3 minutes together with asam potong. Drained
  • Cuci bersih bunga pepaya. Didihkan air, masukkan 4 keping asam potong  kemudian rebus bung pepaya selama 3 menit ( asam potong berfungsi untuk mengurangi rasa pahit bunga pepaya). Tiriskan.



  • The ingredients are ready 
  • Bahan yang siap untuk dimasak ( cepokak telah digoreng )



  • Heat the oil on a wok, put Medan Anchovy in, quick fry
  • Panaskan minyak, masukkan ikan teri, tumis sebentar



  • In goes the pounded ingredients and the slice chili, saute till fragrant
  • Masukkan bumbu giling dan cabe rajang, tumis sampai harum



  • Add the tomato and pepaya flower then water, sugar and salt mix well, until ready.
  • Masukkan, tomat dan bunga pepaya, kemudian tambahkan air, masukkan gula dan garam, aduk-aduk sampai matang

Siap dihidangkan


Male Pepaya ( Paw - Paw ) flowers from my back garden 

No comments:

Post a Comment