Pages

Monday, 4 November 2013

Agar-Agar Tape Pulut Hitam (Fermented Black Rice Pudding)


Beberapa hari lalu saya membuat tape pulut hitam. Masih ada sedikit tersisa di kulkas. Pikir-pikir mau diapakan sebaiknya. Akhrinya timbul ide untuk buat agar-agar tape hitam. 

Saya coba dalam beberapa bentuk cetakan, bagus juga hasilnya rasanyapun enak terasa rasa santan dan tapenya. 

Few days ago I made fermented black rice, still have some left over in the fridge. Do not want to waste the sweet and aromatic taste, eventually I came up with idea of making agar. Both agar and fermented black rice is very versatile we can make many different pudding. 

Tried many different mould and they do look pretty.....



Bahan - Bahan / Ingredients

1 bungkus agar-agar putih
1 sachet white agar

120 gr gula
120 gr sugar

300 ml santan kental
300 ml thick coconut milk

200 gr tape ketan hitam
200 gr fermented black rice

1 sdm tepung maizena
1 tbsp corn starch

1/2 sdt garam
1/2 tsp salt

Air ( Santan + tape + air ) = 1 liter
Water ( coconut milk + fermented black rice + water ) = 1 litre



Cara memasak / Preparation

Campur semua bahan menjadi satu, aduk sampai rata
Mix well all ingredients

Masak dengan api sedang sampai mendidih.
Bring to a boil over low - medium heat.

Cetak dengan cetakan sesuai yang anda inginkan
Put into moulds, cup or even glass..., what ever you fancy

Dinginkan dan simpan dalam kulkas.
Keep refrigerated, before serving

Enak dihidangkan dengan saus santa maupun dengan tape pulut hitam
Best serve with coconut milk sauce or with fermented black rice.



Saus santan  /  Coconut milk sauce

100 ml santan kental
100 ml thick coconut

100 ml air
100 ml water

1/2 sdm tepung maizena
1/2 tbsp corn starch

1/2  sdt garam 
1 tsp salt

1 sdt gula
1 tsp sugar

Cara memasak / preparation

Aduk semua bahan menjadi satu, masak dengan api sedang, aduk sampai mendidih
Mix well all ingredients and bring to a boil on low - medium heat, stir constantly.


No comments:

Post a Comment