Saturday 5 October 2013

Rustic Chicken Liver Pate / Pate Hati Ayam



Rustic Chicken Liver Pate

This is the third chicken liver pate recipe I have posted and this is the easiest and fastest way of making it, yet this rustic chicken liver paste just as good if not even better taste because we can have the bite of the liver. This can be served as canapé or even a starter.

Ini adalah resep chicken liver yang ke tiga yang saya posting. Dari ketiganya inilah yang paling mudah dan praktis untuk membuatnya dan rasanyapun tak kalah enaknya. Cocok dihidangkan sebagai canape atau bahkan sebagai starter (makanan pembuka)

Bahan - bahan  / the ingredients

10 chicken liver, cleaned and remove the sinew
10 hati ayam, bersihkan dan buang urat-urat

1 small onion, chopped
1 bawang bombay kecil, cincang

2-3 tbsp olive oil
2-3 sdm minyak zaitun

75 ml white wine
75 ml anggur putih

50 gr butter
50 gr butter / mentega

salt and pepper to taste
garam dan merica secukupnya

Dried mixed herbs
Dried mixed herbs (optional)

Cara memasak  / Preparation

Saute the onion with olive oil until brown and caramelised
Tumis bawang bombay dengan minyak zaitun sampai kecoklatan

Add in the butter, melt and then the chicken liver, stir for 1 minute
Masukkan butter, setelah meleleh masukkan hati ayam, aduk selama 1 menit

Add white wine, salt, pepper and dried mixed herbs, continue cooking on low - medium heat until the liver just done (still soft but no more blood coming out from the liver) 
Masukkan anggur putih, garam, merica dan dried herbs, lanjutkan memasak dengan api kecil - sedang sampai hati ayam masak (masih lembut tetapi sudah tidak mengeluarkan darah)

Coarsely chopped the liver, use a chopper or just  knife
Cincang hati ayam kasar saja, bisa digunakan blender atau sebaiknya gunakan pisau saja

Serve with melba toast or to taste better try herby toast.
Sajikan dengan melba toast atau coba dengan herby toast.









No comments:

Post a Comment