Sunday 25 May 2014

Sambal Aceh ( Aceh Style Chilli Sauce)



Last month a very good friend of mine Lina Djohan (who is famous as a very good cook), gave me a jar of this extremely good chilli sauce, its intensely hot, sweet and sour, it was just right. It is suitable and very versatile as condiment for many dishes. Keep very well in the fridge. If you have and interesting looking jar or bottle fill it with this chilli sauce and you can give as a present for a friend who loves hot food, I am very sure he or she will appreciate it. Here is the recipe that she gave me.

Sebulan lalu saya diberi sambal Aceh (kurang jelas mengapa disebut sambal Aceh) oleh teman saya Lina Djohan yang memang terkenal pandai memasak, apa saja yang dimasaknya rasanya enak. Rasa sambal ini pedas, asam asin dan manisnya mantap. Cocok disajikan sebagai pelengkap banyak jenis makanan. Sangat tahan lama jika disimpan dalam kulkas. Kalau dikemas dengan baik dalam botol, bagus sekali sebagai hadiah untuk teman yang gemar memakan makanan pedas. Ini adalah resep yang dishare untuk kita semua.

Bahan - bahan  /  Ingredients

250 gr Cabe Rawit hijau
250 gr green bird’s eye chilli

100 gr gula pasir
100 gr sugar

30 ml cuka (saya memakai cuka apel) atau secukupnya
30 ml vinegar (I use cider vinegar) or to taste

100 gr bawang putih
100 gr garlic

100 ml air
100 ml water

100 ml kecap asin
100 ml light soy sauce


Cara memasak / Preparation method

Blender cabe rawit dan bawang putih dengan air, sampai halus
Puree the chilli, garlic with the water

Masak bersama-sama semua bahan dan cabe giling dengan api sedang sampai mendidih, kemudian lanjutkan memasak dengan (aduk sekali-sekali) api kecil selama beberapa sekurangnya 15 menit agar saus cabe ini lebih tahan lama.
Cook all the ingredients together with the chilli puree on medium heat and bring to a boil, then simmer for at least 15 minutes, this will make the sauce keep longer in the fridge.


Dinginkan saus cabe masukkan dalam botol atau wadah lain, simpan dalam kulkas, siap digunakan bila diperlukan
Leave the chilli sauce to cool before putting it in a jar or container, keep it in the fridge ready to use.



No comments:

Post a Comment