Thursday, 24 January 2013

Home Made Bun ( Roti Burger )



My son, like many children, love McDonald burger and even KFC chicken burger.....well it is time to have a healthier burger....home made burger. I started by learning on you tube and google how to make  good burger buns. Besides I got oven gloves and apron from one of our relative for my Christmas present, that inspire me to do more baking. Many thanks Carole.....

I have tried some recipe, but this recipe that I adapted from many recipes makes very good buns, soft as well as nutritious.

Ingredients  / yand diperlukan

240 ml lukewarm water
      air hangat

50 gr butter
      butter       

1 large egg
     telur

420 gr  high protein Flour
   tepung berprotein tinggi (saya pakai tepung cakra)

20 gr wheat bran
     wheat bran (beli di Mr Ben )

1 tbsp sugar
     sdm gula

1 1/4 tsp salt
      sdt garam

1 1 gr ( 1 sachet) instant dry yeast
      1 bungkus instant yeast, (saya pakai fermipan)

50 gr  butter, melted for brushing
      butter dilelehkan untuk olesan


1) Mix and knead all of the dough ingredients — by hand, mixer, or bread machine — to make a soft, smooth dough.
Campur dan uleni semua bahan, dengan tangan, mixer atau bread machine (saya pakai kitchen aid, lebih praktis), sampai menjadi adonan yang lembut dan halus.

2) Cover the dough, and let it rise for 1 to 2 hours, or until it's nearly doubled in bulk.
Tutupi adonan dengan kain lembab dan biarkan mengembang selama 1 - 2 jam atau sampai berukuran dua kali lipat dari adonan semula.

3) Gently deflate the dough, and divide it into 12 pieces ( or you can divide into 8 for bigger buns). Shape each piece into a round ball; Place the buns on a lightly greased  baking tray, cover, and let rise for about an hour, until noticeably puffy.
Kempeskan adonan dan bagi menjadi 12 potong (kalau bisa sama besar....boleh juga ditimbang kalau anda perfectionis), Tapi kalau ukuran mau lebih besar (sebesar yang di Mc Donald bagilah menjadi 8 ). Bentuk masing-masing bagian menjadi bola-bola, kemudian letakkan di baking tray yang telah diminyaki. Dan biarkan mengembang sekali lagi selama 1 jam atau sampai tambak benar-benar mengembang


4) Brush the buns with about half of the melted butter. (Brushing buns with melted butter will give them a soft, light golden crust. Brushing with an egg-white wash (1 egg white beaten with 1/4 cup water) will give them a shinier, darker crust. For seeded buns, brush with the egg wash; it'll make the seeds adhere)
Olesi roti denan 1/2 bagian dari butter yang dicairkan. ( Olesan butter cair, akan membuat kulir roti lembut dan berwarna keemasan. Untuk roti yang ditambahi biji-bijian, misalnya wijen, poppy seeds atau flax seeds, olesi dengan telur supaya biji lebih melekat.

5) Bake the buns in a preheated 180°C oven for  18-20 minutes, or until golden. Remove them from the oven, and brush with the remaining melted butter. This will give the buns a satiny, buttery crust.
Panggang roti di oven yang telah dipanasi sebelumnya  180°C selama  18-20 menit atau sampai berwarna kekuningan. Keluarkan dari oven dan olesi dengan sisa butter (akan membuat kulit roti mengkilat)

6) Cool the buns on cooling rack.
 Dinginkan diatas cooling rack
.





2 comments:

  1. posting yag lama saya cari nih bun, kebetulan saya jual burger dan selalu beli roti dari medan sedangkan saya tinggal di bagansiapiapi. kesulitan terbesarnya adalah kalau yg disuruh beli dimedan lagi sibuk .. mulai bingung saya untuk cari roti. tengkyu banget bunda luluk udah buat postingan roti burger. sukses selalu ya ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih telah berkunjung di blog ini, semoga sukses mbak bisnisnya. Kalau sulit dapat wheat bran, gak usah pakai, ganti dengan tepung dengan jumlah yang sama. Supaya lembut boleh ditambah baker plus 1/2 sdt. Gak perlu pakai mixer, pakai tangan juga bagus asal cukup lama menguleninya. Silahkan mencoba mbak.

      Delete