Thursday, 26 July 2012

Gulai Nangka Pedas ( Spicy Curried Jack Fruit)



Liburan telah usai..... Pulang ke rumah....home sweet home. Ya.... aku rindu makanan Medan.

Gulai nangka Restoran Gumarang sangat digemari teman-temanku. Rasanya yang pedas dan khas selalu membuat kita untuk kembali, akupun rindu makan makanan yang pedas.....

Jadi hari ini kuputuskan untuk memasak gulai nangka muda, lagipula suamiku juga menyukainya.

Holiday is over, back to routine.... It was a very good holiday, we all had a good time. More culinary experience, more new things to discover and learn. 

As much as I enjoyed most dishes we had, I do miss our spicy food, so... today we cook spicy curried jack fruit that is popular in Restauran Gumarang. 

If you can not find fresh jack fruit ( if you are not in Asia), you can find it in most Asian Supermarket in  tins. It taste just as good but you don't need to boil it, just rinse it well.

Bahan-bahan yang dibutuhkan
You will need

500  gr nangka muda
            Jack fruit
3 sdm minyak untuk menumis bumbu
          tbsp cooking oil ( not olive oil)
Santan dari 1/2 butir kelapa
          100 ml thick coconut milk
1 L air
          1 L water



Bumbu yang dihaluskan
For the paste

10 butir bawang merah
             shallots ( or just 5 if they are big)
3 siung bawang putih
             clove garlic
1/2 sdt merica
             tsp pepper corn
5 biji cabe keriting ( dapat dikurangi atau ditambahi sesuai selera)
            red chili, or adjust to your liking
6 biji cabe merah kering (agar berwarna merah), rendam air hangat terlebih dahulu
           dried red chili
4 butir kemiri
           candle nut
3 buah asam sunti (jika tidak ada bisa diganti dengan asam gelugur, tapi biarkan utuh)
           Dried sour carambola, or you can replace anything to add the sour taste
3 cm jahe
          ginger
3 cm kunyit
         turmeric



Bumbu Utuh
Other ingredients

2 buah bunga lawang (pekak)
          star anise
2 butir kapulaga
          white cardamon
3 lembar daun salam
          salam leaves or subtitute with bay leaves
1 batang serai, memarkan
         stalk of lemon grass, bruised
4 cm lengkuas, memarkan
         galangar, bruised
Garam secukupnya
         salt to taste


Cara memasak
Preparation

  • Potong kotak nangka muda, kemudian rebus, sampai nangka 1/2 matang
  • Cut in small cube then boil until the fruit half done




  • Tiriskan
  • Drain and set aside




  • Tumis bumbu yang sudah dihaluskan sampai harum, kemudian masukkan bumbu utuh lainnya. Aduk sebentar
  • Saute the paste until fragrant (2 minutes) and add other solid ingredients
  • Masukkan nangka muda aduk sebentar sampai bumbu merata.
  • Put the fruit in and stir until all cover with the paste
  • Tambahkan air, biarkan sampai mendidih kembali sampai nangka hampir masak
  • Add the water and bring to a boil
  • Masukkan santan, masak kembali sampai kuah mengental dan nangka masak.
  • Put the coconut milk, stir well and simmer for 15 minutes or until the fruit is tender.




  • Siap disajikan dengan nasi panas dan ikan asin....
  • Ready to serve with steam rice....







1 comment: