Sunday 9 September 2012

Kari daging hijau ( Thai Green Curry )




Thai green curry

Last week a friend of ours took us for lunch to a Thai restaurant. We enjoyed every dish that we ordered, specially the green curry. I always fond of Thai cuisine specially the curry, I supposed it is quite similar to Indonesian cooking.

On the way home, I kept thinking of how to make this dish at home as authentic as can be. Luckily I have a good Thai friend who used to live in Medan, I asked her the recipe and here it is. ( well, I tweaked it a bit). 

Made it yesterday, and my family think it is better than the restaurant's

Sudah lama saya ingin memasak masakan Thai yang satu ini, sudah beberapa resep saya coba tetapi rasanya tidak ada yang cocok. Akhirnya teringat, dulu ada teman baik orang Thailand yang pernah tinggal di Medan. Inilah resep yang dikirimnya ( saya rubah sedikit). 

Kemarin Ada kesempatan memasak, ternyata keluarga saya menyukainya, bahkan lebih enak dari yang biasanya kami order dari restaurant, katanya....

Ingredients for Chilli Paste / bumbu yang dihaluskan 

10 green chili
      Cabe hijau
2 red  chili
      Cabe merah
5 birds eye chili
       Cabe rawit
7 coriander roots
       Akar batang ketumbar
5 cloves garlic
        Siung bawang putih
10 shallots
         Bawang merah
 10 peppercorns
         Butir merica
2 cm galangal 
         Lengkuas
1 tsp roasted  cumin seeds
          Jintan, digoreng sangan
1 stalk lemon grass
          Batang sereh, potong-potong
1 kaffir lime, grate the zest
           Kulit luar buah jeruk purut ( bagian hijaunya saja, bisa gunakan parutan)
1 tsp shrimp paste 
           Sdt terasi 
1 tbsp palm sugar
          Sdm gula merah
Salt to taste
         Garam secukupnya


Other Ingredients:

300 gr  beef 
          Daging ( bagian betis atau sengkel, pilihan saya, tapi perlu lama untuk memasaknya supaya lembut)
8 shoots sweet (Thai basil (horapha)
          Pucuk kemangi Thai
200 ml coconut milk
          Santan kental
2 tbsp fish sauce
          Sdm fish sauce, saya pakai  merek Finna, 
100 gr pea aubergine
          Rimbang ( cepokak)
5 kaffir lime leaves, remove the vein
          Daun jeruk purut, buang tulang
2 tbsp cooking oil
          Sdm minyak, untuk menumis
200 ml water or more
           Air, kurang lebih, untuk mere us daging, supaya lembut.

Preparation / cara memasak

- Dice the beef or cut to small pieces to your preference, set aside
    Potong-potong Daging sesuai ukuran yang diinginkan

- Pound or machine blended the paste ingredients.
   Bumbu digiling atau diblender

- Saute the  paste  till fragrant and stir in the beef cube add some water, cooked until the beef is tender.
   Tumis bumbu sampai harum, kemudian masukkan daging sambil diaduk rata. Masukkan air. Kecilkan api, masak daging sampai lembut.

- then add the coconut milk keep stirring 
    Kemudian masukkan santan, aduk terus perlahan

- Add pea aubergine and kaffir lime leaves, simmer for another 10 minutes
   Masukkan rimbang dan daun jeruk purut, kecilkan api dan biarkan selama 10 menit

- And the last one put the sweet basil leaves then remove from heat.
    Dan akhirnya masukkan kemangi Thai, aduk- aduk sebentar dan matikan api.

No comments:

Post a Comment