Thai green curry
Last week a friend of ours took us for lunch to a Thai restaurant. We enjoyed every dish that we ordered, specially the green curry. I always fond of Thai cuisine specially the curry, I supposed it is quite similar to Indonesian cooking.
On the way home, I kept thinking of how to make this dish at home as authentic as can be. Luckily I have a good Thai friend who used to live in Medan, I asked her the recipe and here it is. ( well, I tweaked it a bit).
Made it yesterday, and my family think it is better than the restaurant's
Sudah lama saya ingin memasak masakan Thai yang satu ini, sudah beberapa resep saya coba tetapi rasanya tidak ada yang cocok. Akhirnya teringat, dulu ada teman baik orang Thailand yang pernah tinggal di Medan. Inilah resep yang dikirimnya ( saya rubah sedikit).
Kemarin Ada kesempatan memasak, ternyata keluarga saya menyukainya, bahkan lebih enak dari yang biasanya kami order dari restaurant, katanya....
Ingredients for Chilli Paste / bumbu yang dihaluskan
10 green chili
Cabe hijau
2 red chili
Cabe merah
5 birds eye chili
Cabe rawit
7 coriander roots
Akar batang ketumbar
5 cloves garlic
Siung bawang putih
10 shallots
Bawang merah
10 peppercorns
Butir merica
2 cm galangal
Lengkuas
1 tsp roasted cumin seeds
Jintan, digoreng sangan
1 stalk lemon grass
Batang sereh, potong-potong
1 kaffir lime, grate the zest
Kulit luar buah jeruk purut ( bagian hijaunya saja, bisa gunakan parutan)
1 tsp shrimp paste
Sdt terasi
1 tbsp palm sugar
Sdm gula merah
Salt to taste
Garam secukupnya
Other Ingredients:
300 gr beef
Daging ( bagian betis atau sengkel, pilihan saya, tapi perlu lama untuk memasaknya supaya lembut)
8 shoots sweet (Thai basil (horapha)
Pucuk kemangi Thai
200 ml coconut milk
Santan kental
2 tbsp fish sauce
Sdm fish sauce, saya pakai merek Finna,
100 gr pea aubergine
Rimbang ( cepokak)
5 kaffir lime leaves, remove the vein
Daun jeruk purut, buang tulang
2 tbsp cooking oil
Sdm minyak, untuk menumis
200 ml water or more
Air, kurang lebih, untuk mere us daging, supaya lembut.
Preparation / cara memasak
- Dice the beef or cut to small pieces to your preference, set aside
Potong-potong Daging sesuai ukuran yang diinginkan
- Pound or machine blended the paste ingredients.
Bumbu digiling atau diblender
- Saute the paste till fragrant and stir in the beef cube add some water, cooked until the beef is tender.
Tumis bumbu sampai harum, kemudian masukkan daging sambil diaduk rata. Masukkan air. Kecilkan api, masak daging sampai lembut.
- then add the coconut milk keep stirring
Kemudian masukkan santan, aduk terus perlahan
- Add pea aubergine and kaffir lime leaves, simmer for another 10 minutes
Masukkan rimbang dan daun jeruk purut, kecilkan api dan biarkan selama 10 menit
- And the last one put the sweet basil leaves then remove from heat.
Dan akhirnya masukkan kemangi Thai, aduk- aduk sebentar dan matikan api.
No comments:
Post a Comment