Thursday, 8 May 2014

Daun Ubi Tumbuk (Pounded Cassava Leaves in Coconut Milk )


Saya sudah pernah mem - post resep daun ubi tumbuk yang merupakan masakan khas Sumatera Utara sebelumnya. Hampir semua orang menyukainya. 
Baru-baru ini kami makan siang bersama teman-teman di Rumah Makan Garuda, diantara ragam makanan yang terhidang di meja, sayur daun ubi tumbuk menjadi favorit kami, sampai habis 2 mangkok.
Resep ini hampir sama dengan yang sebelumnya, hanya saya tambah dengan ikan asin bakar untuk meningkatkan rasa dan semakin authentic, seperti kalau kita masak dikampung.

I have posted this recipe a while ago, this is a very specific dish of North Sumatera where we live. Most people love it, the taste of coconut milk and torch ginger buds makes this dish very moreish. 
Last week we had lunch in Restaurant Garuda, amongst the spread of dishes, there was "Pounded Cassava Leaves" which was our favourite. It was so good that we orderd two portions between us. That made me want to make it again at home. This recipe is very similar to early one, I just added salted fish to improve the flavour.


Bahan yang dibutuhkan / You will need

350 gr daun ubi yang telah di petik dan dibersihkan
3500 gr plucked and washed cassava leaves

50 gr rimbang
50 gr pea aubergine

 50 gr bawang merah
50 gr shallots

2 siung bawang putih
2 cloves garlic

3 cm lengkuas, memarkan
3 cm galangal, bruised

2 cm jahe
2 cm fresh ginger

5 buah cabe merah (optional)
5 buah red chillies (optional)

2 - 3 kincung / kecombrang
2 - 3 torch ginger buds

2 daun salam
2 Indonesian bay leaves

1 batang sereh, memarkan
1 stalk lemon grass, bruised

1 L santan dari 1 kelapa (santan kekentalan sedang)
1 L coconut milk from 1 coconut (medium thickness or to your desire)

500 ml air
500 ml water

50 gr ikan asin pilihan anda, dibakar (optional), saya pakai kepala ikan asin tenggiri
50 gr salted fish of your choice, chargrill (optional)

garam, jika dibutuhkan (rasakan setelah ditambah ikan asin, )
salt to taste or if needed (taste after salted fish is added to the mixture)

Cara membuat / preparation methode

Tumbuk kasar daun ubi sampai habis (atau sesuai selera), angkat dari lumpang
Pound the cassava leaves in batches (find or coarse is to your taste), remove from the pounder


Tumbuk halus semua bumbu kecuali lengkuas dan daun salam
Finely pound all the spices except the galangal and Indonesian bay leaves


Didihkan 1 L air dan masukkan semua bahan dan masak sampai lembut dengan api besar.
Bring to the boil 1 L water and add in all the ingredients and continue to cook until soft, on high heat

Sementara itu bakar ikan asin langsung di atas api.
Mean while chargrill the salted fish

Masukkan santan dan ikan asin, kecilkan api, aduk sekali sekali masak sampai mendidih lagi.
Add in the coconut milk and salted fish, slow down the heat, stir occasionally and bring back to the boil.




Rasakan apakah masih perlu garam, setelah itu siap untuk disajikan.

Taste if you need more salt and it is now ready to be served.






No comments:

Post a Comment