Thursday, 19 September 2013

Kuping Gajah / Crispy Chocolate Pin Wheel





This is an old snack I used to have, obviously it is not that popular anymore. I can hardly find it anywhere. The taste of my childhood. Have the time this afternoon and voila....here is kuping gajah which literally means "elephant's ears". I like a hint of cinnamon or even five spice when I bite. And I make it smaller than what it use to be, so it is a small bite with rich flavour.

Rindu makanan jaman dulu yang satu ini, silahkan mencoba resep ini...., saya membuatnya ukuran kecil tapi kalau suka silahkan membuat ukuran yang diinginkan. Silahkan mencoba.




Bahan-bahan / Ingredients

Untuk adonan putih / the white dough

300 gr tepung terigu, diayak halus (segitiga biru) 
300 gr all purpose flour, sieved

50 gr tepung kanji (Sanghee)
50 gr tapioca flour or maize starch

75 gr mentega
75 gr butter or margarine

90 gr gula tepung
90 gr icing sugar

1/2 sdt garam
1/2 tsp salt

1/2 sdt vanili bubuk
1/2 tsp vanilla

1 butir telur
1 egg

75 ml santan kental 
75 ml thick coconut milk



Untuk adonan coklat / Chocolate dough

100 gr tepung terigu, diayak halus (segitiga biru) 
100 gr all purpose flour, sieved

10 gr tepung kanji (Sanghee)
10 gr tapioka flour or maize starch

25 gr mentega
25 gr butter or margarine

30 gr gula tepung
30 gr icing sugar

1/4 sdt garam
1/4 tsp salt

1/4 sdt vanili bubuk
1/4 tsp vanilla essence

1/2 butir telur
1/2 egg

25 ml santan kental 
25 ml thick coconut milk

15 gr coklat bubuk

15 gr ducth process cocoa powder


1 sdt kayu manis bubuk 

1 tsp cinnamon powder or 5 spice powder


Minyak untuk goreng 

Oil for frying





Persiapan  untuk adonan putih adalah sama dengan adonan coklat
The preparation for white dough is the same for the chocolate one.

Campurkan bahan-bahan  margarin, tepung terigu, gula, garam, dan vanili (tambahkan juga bubuk kayu manis dan chocolate untuk adonan coklat) aduk hingga adonan tercampur rata bisa dengan tangan atau menggunakan mesin.

Mix well, margarine, flour, sugar, salt and vanilla (cinnamon and chocolate powder for the chocolate dough), you can do it manually or use standing mixer.


Masukkan telur, tuang dengan santan sedikit-sedikit sampai adonan kalis

Put in the eggs and gradually add in the coconut milk until the dough is smooth


Istirahatkan adonan selama 30 menit.

Leave the dough to rest for 30 minutes


Gilas/pipihkan tipis masing-masing adonan  kira-kira setebal 2 mm. 

Roll each dough to approximately 2 mm thick sheets


Letakkan lapisan adonan cokelat di atas lapisan adonan putih, gulunglah kedua adonan sambil padatkan secara perlahan-lahan.

Put the chocolate sheets on top of the white one and then roll tightly




Istirahatkan adonan selama 2 jam dalam kulkas sampai adonan mengeras, tetapi tidak terlalu keras, karena sewaktu dipotong akan rusak/patah

Put the rolled dough in the fridge for approximately 2 hours or until the dough hardened for easy slicing but not too hard 




Potong-potong adonan gulung dengan tebal kira-kira 2 mm dengan pisau tajam lalu tipiskan lagi dengan gilingan

Slice the dough into 2 mm thick with a sharp knife and flatten with rolling pin to make it thinner.



Goreng dalam minyak yang banyak dengan api kecil - sedang  sampai matang dan berwarna kuning kecoklatan.  Tiriskan.

Deep fry the slices on low - medium heat until golden and ready.  Drain from excess oil.



No comments:

Post a Comment