Monday, 30 December 2013

Telur Balut Daging ( Scotch Eggs )



In the UK Scotch eggs are usually a picnic food. The London department store Fortnum & Mason claims to have invented Scotch eggs in 1738, but they may have been inspired by the Moghul dish nargisi kofta ("Narcissus meatballs").The earliest printed recipe is the 1809 edition of Mrs. Rundell's A New System of Domestic Cookery. Mrs. Rundell—and later 19th-century authors—served them hot, with gravy. (Wikipedia).

Scotch egg atau telur balut daging adalah makanan tradisional Inggris, yang biasanya dibawa untuk piknik, tapi saya sering mempbuat untuk makan siang disajikan dengan salad kalau sedang ingin makan siang yang ringan.
Telur saya rebus selama 6 menit, kemudian langsung disiram dengan air dingin untuk mendapatkan kuning telur yang setengah masak. Jika ingin kuning telur yang benar-benar masak tambah 2 - 3 menit lagi.

Bahan-bahan yang dibutuhkan  /  Ingredients

4 large eggs, boiled for 6 minutes, peeled
4 telur besar, rebus selama 6 menit, kupas

250 gr mince beef
250 gr daging giling

1/2 onion, finely chopped
1/2 bawang bombay, cincang halus

1 clove garlic, finely chopped
1 siung bawang putih, cincang halus

1 sprig celery leaf, finely chopped
1 batang daun sop, cincang halus

1 spring onion, finely chopped
1 daun bawang, rajang halus

1/2 nutmeg, grated
1/2 pala, parut

1 tbsp corn flour
1 sdm tepung maizena

salt and pepper to taste (be generous with black pepper)
garam dan merica secukupnya (kalau bisa merica hitamnya banyak)

For the breading / Untuk tepung penggulung

100 gr flour, seasoned with salt and freshly ground black pepper
100 gr tepung, beri garam dan merica

1 egg, beaten
1 telur, kocok dengan garpu

100 gr bread crumb
100 gr tepung panir atau panko

Oil for deep frying
Minyak untuk menggoreng

Preparations method / Cara memasak

Mix the mice beef with chopped onion, garlic, spring onion, nutmeg, celery leaves and flour in a bowl and season well with salt and freshly ground black pepper.
Campur merata daging cincang dengan bawang bombay cincang, bawang putih, daun bawang, daun sop, pala dan tepung, garam dan merica secukupnya.


Divide the sausage meat mixture into four balls 
Bagi campuran daging menjadi 4 bola.

Place the seasoned flour onto a plate, then dredge each boiled egg in the flour.
Letakkan tepung di piring dan gulungkan telur diatasnya

Flatten the meat ball and put the egg wrap around it, and shape well.
Tekan bola daging dan bungkus telur didalamnya dan bentuk bulat sampai halus permukaannya

Roll the meat coated egg in flour, then dip in beaten egg and roll into the breadcrumbs to completely cover.
Gulungkan telur yang telah terbungkus daging dalam tepung, celup dalam telur kemudian gulung diatas tepung panir sampai benar-benar rata.


Fry them on medium heat until golden and crisp and the meat is completely cooked. 
Goreng dengan minyak sedang, sampai kuning dan daging benar-benar masak.

Leave to cool before serving
Biarkan agak dingin sebelum dihidangkan

3 comments:

  1. Salut untuk blog ini, resep resep jelas beserta foto foto. Thanks a lot for generous sharing.

    ReplyDelete
  2. Thanks a lot for generous sharing.

    ReplyDelete