Monday, 26 May 2014

Bubur Ayam Telur Asin (Rice Porridge with Salted Eggs)


Ide resep bubur ini juga dapat dari teman saya Lina Djohan, yang kemarin itu buat bubur Taiwan yang enak sekali. Jadi keesokan harinya saya coba dengan sedikit perubahan, rasanya enak hanya saja mungkin buburnya terlalu kental, saya lebih menyukai bubur yang lebih ringan. Sebenarnya tak perlu condiment macam-macam lagi karena, sekali lagi rasanya memang sudah enak sekali, hanya kalau anda suka pedas, boleh ditambah sambal.

The recipe idea is yet again from my friend Lina Djohan, who the other day made Taiwanese style rice porridge, and it was seriously good. So the next day I gave it a go, with a little adjustment, the taste was good too, but my porridge slightly too thick, I prefer lighter one. Actually you do not need any extra condiment as the taste is perfectly fine, only if you like it  hot to cut the richness of the porridge, extra chilli sauce will be perfect.

Bahan - Bahan / Ingredients

Untuk Bubur / For the Porridge

250 gr beras
250 gr rice

1 L air + 1 L air atau lebih tergantung berasnya
1 L water + 1 L water or more depend on the type of rice

2 sdt garam
2 sdt salt

2 sdm minyak
2 tbsp oil

1 cm jahe, memarkan
1 cm fresh ginger, bruised

Untuk isi / for the filling

250 gr daging paha ayam, cincang kasar
250 gr boneless and skinless chicken thigh, coarsely minced or chopped

3 siung bawang putih, cincang halus
3 cloves garlic, finely chopped

2 - 3 sdm kecap asin
2 - 3 tbsp light soy sauce

1/2 sdt merica bubuk
1/2 tsp white pepper powder

1 sdt minyak wijen
1 tsp sesame oil

3 sdm minyak untuk menumis
3 tbsp oil for sautéing 

2 butir telur asin, rebus dan dan potong dadu
2 salted eggs, boiled and diced

Pelengkap / Condiments 

Bawang merah goreng  
Onion flakes

Bawang putih goreng
Garlic flakes

Daun bawang
Spring onions

Sambal
Chilli sauce

Rendam beras dengan 1 L air, garam dan minyak selama minimal 4 jam atau lebih baik 1 malam, agar hasil lebih lembut dan memasak dengan waktu lebih cepat
Soak the rice in 1 L water, salt and oil for at least 4 hours or even better over night to get a softer rice and faster to cook.


Masak beras bersama rendaman airnya tambah jahe dengan api sedang, aduk terus sampai air mulai berkurang, 
Boil the rice over medium heat together with the soaking water and add the ginger, stir constantly until the water reduced.

Sementara itu, tumis bawang putih sampai harum, masukkan ayam cincang, aduk-aduk masukkan merica dan kecap asin, lanjutkan memasak sampai ayam matang, masukkan minyak wijen. Aduk dan matikan api. Sisihkan
Meanwhile, sauté the garlic till fragrant, put in the chicken, stir and add the pepper and light soy sauce, continue cooking until the chicken is ready, now add the sesame oil, mix well and turn off the heat. Set aside


Tambahkan 1 L air, lanjutkan memasak sampai beras menjadi lembut dan didapat kekentalan yang diinginkan. Tambahkah air panas jika masih terlalu kental 
Add 1 L water, continue cooking and stir until the rice is really soft and get the consistency you want. Add more hot water if you prefer a thinner porridge

Masukkan ayam aduk rata, masukkan telur asin potong aduk lagi dan segera sajikan selagi panas, taburi bahan pelengkap jika suka. 
Put the chicken in, stir and add  the salted eggs, stir again and serve immediately while its hot, sprinkle the condiment if you like.


No comments:

Post a Comment