Sunday 4 May 2014

Kue Nenas ( Upside Down Pineapple Cake)



Ada tamu mendadak untuk makan malam, ingin membuat puding yang cepat dan mudah dengan bahan yang ada di rumah. Akhirnya jadilah kue nenas ini. Kue nenas nampak indah dengan menggunakan cherry merah, tapi bisa digunakan kismis atau buah kering lain yang ada. 

Kalau tidak ada jeruk sunkist, kulit jeruk nipis juga enak, kue ini sangat mudah. Yang penting adalah menggunakan tepung almond, karena membuat tekstur kue ringan dan rasa lebih enak.


If you need to make an easy and quick  pudding, this is a very good recipe. Use tinned pineapple if fresh one is not available. Replace the cherry with any dry fruit that is available in your larder.

If you do not have orange, use lemon zest or lime zest, this cake is very versatile. The most important thing is using the ground almond (tepung almond) as it makes the light texture and improve the taste.

For the cake / Untuk Bahan Kue


1/2 Fresh pineapple, peeled and cut or 1 Tinned pineapple
1/2 buah nenas segar, kupas potong bulat atau 1 buah Nenas Kaleng

10 glace cherry or 2 tbsp raisin or dried fruit of your choice
10 buah cherry merah atau 2 sdm kismis putih atau buah kering pilihan anda

2 tbsp palm sugar (optional)
2 sdm gula palem (optional)

125 ml plain yogurt
125 ml yogurt 

170 gr granulated sugar
170 gr gula 

3 large 
3 telur

70 gr ground almond (almond flour)
70 gr tepung almond

120 gr cake flour
120 gr tepung protein sedang (segitiga biru)

2 tsp  baking powder
2 sdt baking powder

2 tsp grated orange or lemon  zest
2 sdt kulit jeruk sunkist atau jeruk nipis parut

50 gr butter, melted
50 gr mentega, lelehkan

75 ml  oil (canola or sunflower)
75 ml minyak goreng (canola atau bunga matahari)

2 tbsp brown sugar or palm sugar (optional)
2 sdm gula palem (optional)

A pinch of salt
Sedikit garam


Preparation / Cara Membuat

Preheat the oven to 180 C
Panaskan oven 180 C

In a large bowl, combine the yogurt, sugar, salt and eggs, stirring until well blended with bubble whisk.
Campur yogurt, gula, garam dan telur sampai merata dengan whisk atau garpu.


Add flour and ground almond, baking powder and zest, mixing to just combine. 
Masukkan semua tepung, baking powder dan kulit jeruk, aduk sampai rata.

Add the oil and melted butter, stir to incorporate until it comes together into a smooth batter. 
Tambahkan minyak dan mentega cair, aduk sampai menyatu dan menjadi adonan yang halus.

Grease  a 9 inch round cake pan, sprinkle 1 tbsp brown sugar then arrange the pineapple piece sprinkle again the rest of the sugar, put the glace cherry or raisin in the middle of the pineapple
Olesi loyang bulat berukuran 9 inchi dengan minyak atau butter, tabur 1 sdm gula palem kemudian susun potongan nenas, tabur lagi sisa gula, letakkan buah cherry atau kismis ditengah nenas


Pour the batter on top of the pineapple
Tuangkan adonan di atas nenas

Bake for 30-35 minutes, until the cake feels springy to the touch and a toothpick or cake tester inserted into the center comes out clean. Do not overbake.
Panggang selama 30 - 35 menit, atau sampai kue terasa mengeras atau jika ditusuk dengan tusuk gigi keluar bersih. Jangan terlalu lama memanggang.

Cool cake  for about 15 minutes; then remove of the pan to cool completely.
Dinginkan kue dalam loyang kira-kira 15 menit, kemudian keluarkan dari loyang dan biarkan sampai benar-benar dingin
 
  
Pineapple cake with sultana

No comments:

Post a Comment