Puding cendol adalah salah satu variasi dari agar-agar atau puding. Saya mendapatkan resep ini dari seorang teman dengan sedikit perubahan. Jika ingin praktis bisa beli cendol jadi saja, tapi sebenarnya tidak sulit membuat cendol ini jika ada waktu.
I got this recipe from a friend and I tweak it a bit. This is just one of many variation we can do with agar pudding. Cendol is available in traditional market as well as in supermarket in Indonesia. You can just use them or if you have enough time, making it is not difficult.
Bahan - bahan cendol / Cendol Ingredients
1/2 cup ( 70 gr ) hunkwe
1/2 cup (70 gr) mung beans flour
2 cups air pandan
2 cups pandanus water ( or water with green food colouring)
1 sdt garam
1 tsp salt
1 sdt gula
1 tsp sugar
Membuat cendol / Making cendol
Siapkan air es dengan es batu dalam wadah
Prepare icy cold water and ice cube in a bowl
Campur semua bahan dan masak sampai mengental
Mix all the ingredients and cook over medium heat until thickened.
Tekan-tekan adonan cendol dalam cetakan cendol di atas air es, akan terbentuk cendol
Press the cendol dough on cendol tray with flat spoon on top of the ice water this will form cendol
Tiriskan cendol dan sisihkan
Drain the cendol, set aside
Bahan agar-agar / Agar Ingredients
1 sachet ( 7 gr ) Agar-agar putih
7 gr white agar powder
900 ml santan
900 ml medium thick coconut milk
1 sdt maizena
1 tsp corn starch
120 gr gula
120 gr sugar
1 sdt garam
1 tsp salt
Cara memasak / Preparation
Campur semua bahan menjadi satu, aduk sampai rata
Mix well all ingredients
Masak dengan api sedang sampai mendidih.
Bring to a boil over low - medium heat.
Cetak dengan cetakan sesuai yang anda inginkan dan masukkan 1 sdt cendol, aduk
Put into moulds you fancy and add 1 tsp cendol, gently stir
Dinginkan dan simpan dalam kulkas.
Keep refrigerated, before serving
Enak dihidangkan dingin dengan saus santan
Best serve chilled with coconut milk sauce
No comments:
Post a Comment