Wednesday, 13 November 2013

Udang Goreng Wijen ( Sesame Fried Prawns)




Udang goreng wijen selain enak dihidangkan sebagai lauk makan, bagus juga sebagai finger food untuk pesta-pesta. Untuk menambah dan menguatkan rasa sediakan mayonaise sebagai dipnya atau saus cabe jika suka pedas. Sajikan selagi panas.

This sesame fried prawn is very good as side dish but even better as finger food in any party. Serve while its hot. To improve the taste serve mayonnaise as the dip or chilli sauce if you like it hot and spicy.


Bahan yang dibutuhkan  / Ingredients

250 gr large prawns, peel and cut the back, remove the black vein, leave the tail on
250 gr udang galah, kupas dan belah tengah buang kotoran, tinggalkan ekor

100 gr panko (Japanese bread crumb), substitute with ordinary bread crumb 
100 gr  panko (tepung panir Jepang), dapat diganti tepung panir biasa

2 tbsp white sesame or black sesame
2 sdm wijen putih atau hitam

2 tbsp all purpose flour
2 sdm tepung terigu

1 egg, beaten
1 telur kocok lepas

1-2 clove garlic, crushed
1-2 siung bawang putih, giling halus

1 tbsp light soy sauce
1 sdm kecap asin

salt and pepper to taste
garam dan merica secukupnya

skewer
tusuk sate

oil for frying
minyak untuk menggoreng



Persiapan  /  Preparation

Marinate the prawn with garlic, soy sauce and pepper
Campur udang dengan bawang putih, kecap asin dan merica

Pre heat the wok on medium heat
Panaskan wajan dengan api sedang

Mix panko and sesame seeds
Campur panko dengan wijen

Add salt and pepper in beaten egg
Tambahkan garam dan merica pada telur

Stick the skewer from the top to tail, this is to stop the prawn from curling while its cooking
Masukkan tusuk sate arah memanjang dari bagian atas ke bagian ekor ini agar udang yang digoreng tetap lurus tidak menggulung.

First roll the prawn in all purpose flour then dip in the egg, next roll in panko
Pertama gulung telur pada tepung terigu, celup kedalam telur lalu gulungkan diatas campuran panko 

Fry the prawns till golden
Goreng udang sampai masak dan kekcoklatan



2 comments:

  1. simple ingredients made an upscaled fine dining restaurant quality starter like this..
    well done mbak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for the complement Mas...., jadi tambah semangat nih...

      Delete