Bahan
250 gr teri belah
2 papan petai (90 gr)
500 ml santan
3 lbr daun jeruk purut
1 lbr daun kunyit
2 btg serai, memarkan
4 cm lengkuas, memarkan
1 bh tomat merah, belah 4
50 gr kelapa parut
Garam secukupnya
Bumbu yang dihaluskan
10 btr bawang merah
5 siung bawang putih
1 cm kunyit
1 cm jahe
120 gr cabe merah
Cara Pembuatan
Giling kasar kelapa parut, sisihkan.
Ambil 500 ml santan dari 1 butir kelapa.
Rebus santan bersama bumbu halus, kelapa yang digiling kasar, daun kunyit, serai, lengkuas, daun jeruk purut, sambil diaduk-aduk terus sampai mendidih agar santan tidak pecah.
Masukkan teri belah, petai, tomat dan garam aduk terus dan masak hingga matang dan kuah agak mengental.
Angkat dan siap disajikan.
No comments:
Post a Comment